The Solus Project
https://www.gamefansite.nl/wp-content/uploads/2022/09/pud81f9c1be2e08964bf9f24b15f0e4900-1502826668-1595382-screenshot-original-845x550.jpg

Throwback Review is een review van een oudere game die door 1 van onze redactie leden voor het eerst is gespeeld nadat hij al (lange tijd) uit is. Vandaag is het de beurt aan The Solus project.

Virtual Reality heeft de wereld stormenderhand veroverd, een technologie die wat ooit de 3D-markt was, heeft vervangen en grotendeels heeft beïnvloed, naar mijn mening, en met de verschuiving naar deze headsets en accessoires die ons in werelden vervoeren die anders zijn dan de onze, en het zijn deze momenten van technisch wonder die me blij maken dat technologie als deze bestaat. The Solus Project is een voorbeeld dat zich onderscheidt van anderen in het gebruik van VR-technologie en het combineren ervan met first-person overleven en exploratie die ik heb een harde tijd elders te vinden.

Overleven is het belangrijkste aspect, gevolgd door verkennen. Terwijl je verzamelt wat je kunt uit je gecrashte schip, gebruik je een PDA om voorwerpen te scannen en je algemene gezondheid in de gaten te houden. Het verzamelen van voorwerpen is een belangrijk onderdeel van het overleven, en al snel word je aangemoedigd om te verzamelen wat je kunt en voorwerpen te maken om te overleven, en duik je in enorme ondergrondse grotten en ruïnes en vreemde tempels die stukjes informatie bevatten om het verhaal ook verder uit te werken. Crafting speelt een grote rol, maar het is veel eenvoudiger om het gemakkelijk te houden en meer ruimte te bieden voor verkenning, wat de focus is van The Solus Project. Als je eenmaal leert craften en de behoeften van je lichaam in de gaten houdt en voorzichtig bent met de omgeving, wordt het veel gemakkelijker om van dag tot dag te managen terwijl je speelt.

Eén ding dat The Solus Project bijzonder goed heeft gedaan, is je klein laten voelen tijdens het verkennen van de planeet. Ondergrondse grotten, bijvoorbeeld, geven je een onbeduidend gevoel als je stopt en rondkijkt, er is iets griezeligs als je het uitzicht in je opneemt, hoe klein je je voelt als je je omgeving bekijkt. Ik zal dit zeggen, het verkennen van Gliese-6143-C is een van de grootste hoogtepunten van het spelen van het spel in VR-modus, en de wereld voelt goed doordacht. Omhoog kijkend naar de manen, de sterren, je voelt je zo ver weg van huis – iets wat ik nooit had gedacht dat zou gebeuren, het zijn deze ervaringen die je een reden geven om de planeet te verkennen en diep onder de grond te duiken.

De campagne kost je tussen de 15 en 20 uur. Er wordt je een samenhangend verhaal in stukjes verteld, en eerlijk gezegd zou het een slechte dienst bewijzen om er te diep op in te gaan, maar halverwege schakelt de versnelling van het ene genre over naar het andere, en schakelt zwaar over naar een horrorgame. Je kunt het verhaal volgen via je PDA. De ontwikkelaars hebben een prachtige baan van het leggen van de basis voor hun verhaal door middel van dingen die je zult vinden of tegenkomen op deze buitenaardse planeet.

Hoewel de virtual reality-implementatie solide is, had ik in het begin wat problemen met de besturing. Dit werd echter snel opgelost, want nadat ik had gelezen hoe ik de Move-controllers correct moest gebruiken, verbeterde de algehele ervaring aanzienlijk. Ik zou adviseren om te leren hoe de Move-controllers zijn geïmplementeerd voordat je begint, aangezien de tutorial bijna onbestaande is. Hopelijk kunnen in de toekomst sommige van deze problemen worden opgelost door meer details in te patchen, ik zou graag iets zien.

Dit komt op een prijs wel – de eerste helft van het spel brengt een sereen gevoel van verwondering, je bent gestrand op een planeet die niet thuis is, en je bent vrij om te doen als ik brengt een sereen gevoel van verwondering, je bent gestrand op een planeet die niet thuis is, en je bent vrij om te gaan en te verkennen, die verschuiving in horror vervangt sereniteit met angst en de plaatsen die je bezoekt in de tweede helft van het spel voelen alsof ze uit een bepaalde sci-fi film franchise.

Waardering: 3 uit 5.

The Solus Project is een plezierige ervaring. Vanaf het moment dat je begint met het verkennen van deze buitenaardse planeet tot het moment dat je de verhaalcampagne beëindigt, zal het gevoel van mysterie en verwondering elders niet worden gevonden. Vanaf nu is deze ervaring een van mijn favorieten in virtual reality headspace, en The Solus Project biedt een unieke ervaring aan degenen die het zoeken.