Review van Beat Cop
https://i1.wp.com/www.gamefansite.nl/wp-content/uploads/2017/04/beatcop-header.jpg?resize=845%2C550&ssl=1

Op 30 maart 2017 is Beat Cop voor de PC uitgekomen. Beat Cop combineert adventure, strategy, drama en comedy in één game. 

Beat Cop is een non-linear avontuur met politie drama humor en mysterie. Je speelt als Jack Kelly die verdacht is van een moord. Hierdoor is hij gedegradeerd van detective tot Straat politie, oftewel een Beat Cop. Dit is zijn laatste kans om te ontrafelen wat het geheim is van de moord die hij niet gepleegd heeft.

De sfeer van Beat Cop doet je denken aan een 80’s TV programma waarin de politie de hoofdrol speelt. Het hoofdpersonage Kelly is een sarcastische, ongeduldige antiheld die meer bezorgd is over het tevreden stellen van zijn baas en het verkrijgen van genoeg geld om zijn alimentatie te betalen, dan dat hij de dag redt en zijn werk goed uitvoert. Als speler heb je ook nog steeds tal van politie-gerelateerde opties om je per game dag bezig te houden. Zo kun je je shift volgen door bepaalde missies uit te voeren. Dit kan bijvoorbeeld zijn het invullen van een ticketquota of zorgen voor een inwoner in de straat. Daarnaast heb je ook nog de strijd die loopt tussen The Crew en de Mafia. Meestal is het een keuze tussen de missies die je krijgt van je baas en je bezig houden met de maffia. Beide is bijna niet te doen. Je hebt namelijk maar een aantal uren per dag om je missies te voltooien. Dit werkt soms frustrerend als je alles wil halen en dat binnen de tijd die je hebt, maar zo is het spel nou eenmaal opgebouwd.

De gameplay loop van Beat Cop is vrij simpel. Zoals eerder uitgelegd krijg je elke dag  een lijstje van hoeveel tickets je die dag bijvoorbeeld moet uitgeven en wat voor tickets dat moeten zijn. Zo kan het zijn dat je de ene dag meer tickets moet uitschrijven voor kapotte lichten of versleten banden bij de auto’s die in de straat staan geparkeerd. Daarnaast krijgt je meestal een extra doelstelling, zoals binnen een bepaalde tijd je ticket quota halen of extra boeven vangen. Op het begin van de dag word je gedropt op de straat waar jij verantwoordelijk voor bent, hier zul je vaak op en neer lopen om de banden, parkeermeters en koplampen na te kijken, en dat terwijl je je quotum probeert te halen en ohja ook nog je naam moet zuiveren. Terwijl je je aan je plicht moet voldoen, moet je ook de  relaties op straat met de mensen en de lokale bendes goed onderhouden.

Het verhaal van Beat Cop is leuk en goed uitgewerkt zodat je door blijft spelen om het volgende deel van het verhaal mee te krijgen, maar het spel dringt erop dat alles rustig aan de speler wordt gevoerd, ongeacht van je acties. Ik begrijp de gedachte achter dit soort verhalen, het is bedoeld om je hulpeloos te laten voelen vanwege de beperkingen van wat je kan uitvoeren op een dag en te anticiperen op het volgende stuk van het verhaal. Helaas is het verhaal vaak onbevredigend en te weinig om de frustratie te rechtvaardigen.Het voelt een beetje alsof ze te goed hun best willen doen, waardoor het verhaal niet helemaal goed overkomt. Dit hadden ze meer natuurlijk kunnen laten verlopen.